Έττορε Σκόλα: Σαν σήμερα πέθανε ο ποιητής του Ιταλικού κινηματογράφου που σκηνοθέτησε αριστουργήματα

Σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου 2016 σε ηλικία 84 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός σκηνοθέτης Έττορε Σκόλα, ένας από τους μεγάλους ποιητές του ιταλικού κινηματογράφου.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1964 με το φιλμ «Αν μας επιτρέπετε μιλάμε για γυναίκες» και στη συνέχεια γύρισε μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Γνωστότερες ταινίες του ήταν, Ο αστυνόμος Πεπέ (Il comisario Pepe, 1969), Είχαμε αγαπηθεί τόσο (C’eravamo Tanto Amati, 1974), Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί (Brutti, Sporchi e Cattivi, 1976) για την οποία βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ των Καννών, Μια ξεχωριστή μέρα (Una Giornata Particolare, 1978) για την οποία βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Η ταράτσα (La terazza, 1980), Η Οικογένεια (La Famiglia, 1987) και Σπλέντορ (Splendor, 1989).

Το 1976 είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ των Καννών για το «Βίαιοι, βρώμικοι, κακοί», μια ταινία που παρουσίαζε την ανθρώπινη και υλική μιζέρια σε παραγκούπολη της Ρώμης, στην αρχή της δεκαετίας του ‘70.

Στην καριέρα του βραβεύτηκε και με Χρυσή Σφαίρα, ενώ ήταν 5 φορές υποψήφιος για Όσκαρ. Οι κριτικοί κινηματογράφου εντοπίζουν στη δεκαετία του εβδομήντα την χρυσή του περίοδο, κατά την οποία συνεργάσθηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου.

Υπήρξε ο πλέον πολιτικοποιημένος Ιταλός σκηνοθέτης της εποχής του. Σαν αριστερός διανοούμενος, ο Σκόλα υπήρξε υποστηρικτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, μετέχοντας το 1989 στη ”Σκιώδη Κυβέρνηση” σαν αρμόδιος της πολιτιστικής κληρονομιάς

Επιμέλεια: Στέλιος Κεσίσογλου

(Visited 7 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
0Shares
Scroll to top