Η Τζέιν Φόντα παραλαμβάνει την τιμητική Χρυσή Σφαίρα υπερασπίζοντας την ισότιμη αντιπροσώπευση στο σινεμά (και τα βραβεία)

Αξια, κι ίσως αρκετά καθυστερημένα, το τιμητικό βραβείο των Χρυσών Σφαιρών Cecil B. DeMille απονεμήθηκε φέτος στην Τζέιν Φόντα.

Με μία καριέρα που μετρά 5 δεκαετίες αδιάκοπης δουλειάς, και ταινίες όπως τα «Klute» (Η Εξαφάνιση), «Τζούλια» και «Coming Home» (Η Επιστροφή), η Φόντα έχει βρεθεί 15 φορές υποψήφια και εφτά φορές νικήτρια Χρυσής Σφαίρας.

jane fonda golden globes 607

Πάνω από όλα όμως, έχει ενισχύσει με την ακούραστη φωνή της και την ακτιβιστική της δράση (εκτός από την αμερικανική πολιτική δράση και τον πλανήτη) την κινηματογραφική κοινότητα, προτείνοντας αλλαγές και υπογραμμίζοντας τα κακώς κείμενα.

Ηταν λοιπόν αδύνατον ο ευχαριστήριος λόγος της να μην είναι βαθιά πολιτικός. Σε μία #blacklivesmatter Αμερική και με την κριτική ότι ο κόσμος του σινεμά δεν προσφέρει δουλειά ισότιμα σε όλους (ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, οικονομικής κάστας, φύλου), οπότε για αυτό, πρώτον, δεν βλέπουμε διαφορετικές ιστορίες στην μεγάλη οθόνη και, δεύτερον, δεν καταλήγουν να παίρνουν βραβεία όλοι οι κινηματογραφιστές και ηθοποιοί (με ισοδύναμα κριτήρια ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, οικονομικής κάστας, φύλου), η Φόντα προσκάλεσε το σύστημα να αλλάξει.

Και, παράλληλα, έκανε μια έμμεση κριτική και στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών που την τίμησε με τη Χρυσή Σφαίρα Cecil B. DeMille: πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε και σχολιάστηκε εντόνως ότι δεν υπάρχει ούτε ένας μαύρος δημοσιογράφος ανάμεσα στα 87 μέλη της Ενωσης. Οπότε, τι μάς παραξενεύει στον αποκλεισμό ταινιών της μαύρης κουλτούρας;

jane fonda golden globes 607 2

Υπάρχει μία ιστορία που φοβόμαστε να δούμε και να ακούσουμε κι αφορά εμάς, όλη την κινηματογραφική βιομηχανία. Είναι η ιστορία για το πώς επιλέγουμε ποιες φωνές σεβόμαστε, ποιες προωθούμε και ποιες αγνοούμε. Σε ποιους προσφέρουμε μια θέση σε αυτό το καλοστρωμένο εορταστικό τραπέζι και ποιοι μένουν ακάλεστοι. Ποιοι μένουν έξω από την πόρτα στα δωμάτια που παίρνονται οι κομβικές αποφάσεις για τη βιομηχανία μας;

Ποιες ομάδες αποφασίζουν για το ποιοι προσλαμβάνονται και ποιοι κερδίζουν βραβεία;

Ας κάνουμε όλη μια προσπάθεια να επεκτείνουμε την τραπεζαρία, ώστε όλοι να προβληθούν, κι όλων οι ιστορίες να ειπωθούν και να ακουστούν.

Τι δήλωσε λίγο μετά στο Variety:

Πηγή: flix.gr

(Visited 8 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
0Shares
Scroll to top